When:
11. travanj 2017. cjelodnevni Europe/Zagreb Timezone
2017-04-11T00:00:00+02:00
2017-04-12T00:00:00+02:00
Where:
Zagreb
Ul. Ive Robića 2
10000, Zagreb
Hrvatska
Contact:
Jasenka Šantek Korica
01 48 72 485

Termin: 11. 4. 2017.

Mjesto održavanja: Hotel „I”, Ive Robića 2 (ex. Remetinečka 106), Zagreb

Predavači:

Dr. sc. Ivančica Kovaček, dr. med. , spec. med. mikrob. s parasit.

Sonja Žinić, dipl. sanit. ing.

Zdenko Mlinar, dipl. sanit. ing.


Uvod

Mikrobiološki laboratoriji odlikuju se specifičnim zahtjevima jer analiziraju živa bića koja se hrane, rastu i razmnožavaju i/ili ugibaju ovisno o mediju u kojemu se nalaze. Također, za većinu metoda nije propisan postupak validacije, pa se laboratoriji služe postupcima koje su propisale druge struke. Na ovome seminaru iznijet će se iskustva u akreditaciji laboratorija koji se bavi mikrobiološkom analizom hrane. Polaznike se upoznaje s izazovima koje je laboratorij imao tijekom 13-godišnjega iskustva u akreditaciji. Prikazat će se rješenja iz prakse i omogućiti neposredna komunikacija polaznika i predavača.

 

Ciljevi

Nakon seminara polaznici će:

  • steći informacije kako se snaći u uvjetima kad svi postupci nisu propisani
  • moći organizirati sustav upravljanja prema svojim specifičnim zahtjevima
  • moći odrediti koje zahtjeve norme moraju poštivati u svojem sustavu upravljanja
  • moći odlučiti koje metode akreditirati
  • znati kako pojednostavniti opsežnu dokumentaciju.

 

Ciljna skupina polaznika

Tehnički voditelji laboratorija i osobe odgovorne za sustav upravljanja kvalitetom u laboratoriju

Osoblje laboratorija koje rutinski provodi ispitivanja i izvještava o svakodnevnim kontrolama

 

O predavačima:

Dr. sc. Ivančica Kovaček, dr. med., specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom, voditeljica je Odjela za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo „Dr Andrija Štampar“, koji je akreditiran od 2003. godine. Doktorirala je na Prehrambeno-biotehničkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u području biotehničkih znanosti, grana nutricionizam. Od 2008. godine predsjednica je Sekcije za mikrobiologiju hrane Hrvatskoga mikrobiološkog društva. Članica je znanstvenoga Odbora za biološke opasnosti Hrvatske agencije za hranu.

Sonja Žinić, dip. sanit. ing., voditeljica je Laboratorija za mikrobiološke analize predmeta opće uporabe i predstavnica za kvalitetu na Odjelu za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo „Dr Andrija Štampar“. Sudjeluje u uvođenu akreditacije, validaciji i verifikaciji novih metoda i to posebno onih za izolaciju ili brojenje mikroorganizama iz kozmetičkih proizvoda. Sudjeluje u radu tehničkih odbora pri HZN-u i to kao predsjednica TO 568 – Analiza hrane – horizontalne metode te kao članica TO – 217 – Kozmetika i TO – 539 – Kemijski dezinficijensi i antiseptici.

Zdenko Mlinar, dipl. sanit. ing., zamjenik je voditelja Laboratorija za mikrobiološke analize hrane i zamjenik predstavnice za kvalitetu Odjela za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Sudjeluje u razvoju i poboljšanju sustava kvalitete primjenom vođenja elektroničke dokumentacije. Vodio je akreditaciju uzorkovanja hrane u svrhu mikrobioloških ispitivanja. Sudjeluje u razvoju molekularnih metoda za dokazivanje patogenih mikroorganizama, detekciju i kvantifikaciju alergena te dokazivanje prisutnosti mesa različitih životinjskih vrsta. Od 2009. godine radi na izvještavanju rezultata monitoringa mikrobioloških pokazatelja u službenim uzorcima za HAH, odnosno EFSA-u.

 

8.30 – 9.00

REGISTRACIJA

9.00 – 10.30Ivančica Kovaček: Uvod. Cilj i program seminara – Kako započeti akreditaciju. Organizacija akreditiranoga laboratorija
10.30 – 11.00Stanka
11.00 – 12.30Sonja Žinić: Iskustva u validaciji metoda; Učestalost provedbe međulaboratorijskih usporedbi
12.30 – 13.30Ručak
13.30 – 15.00Ivančica Kovaček: Kontrola hranjivih podloga
15.00 – 15.30Stanka
15.30 – 17.00Zdenko Mlinar: Osiguranje kvalitete rada laboratorija implementacijom mreže elektroničkih zapisa

Zaključak


Obavijest o prijavi

 

Prijave i pristojbe

Cijena seminara iznosi 1 300,00 kuna bez poreza na dodanu vrijednost.

Pristojbu treba po primljenome predračunu uplatiti do početka seminara.

Pristojba obuhvaća radne materijale, ručak, osvježenje u stankama i potvrdu o sudjelovanju.

 Popusti

  1. „Popusti za članove“ – članovi Hrvatskoga mjeriteljskog društva koji su uredno podmirili članarinu za tekuću godinu ostvaruju 10 % popusta.
  2. „Nagrada za vjernost“ – polaznici koji su sudjelovali na više seminara Hrvatskoga mjeriteljskog društva mogu dobiti popust od 10 %. Da bi ostvarili ovaj popust potrebno je kod prijave navesti jedinstvene oznake s potvrda o sudjelovanju za barem TRI seminara Hrvatskoga mjeriteljskog društva.
  3. „Grupni popust“ – za TRI polaznika na jednom seminaru iz iste tvrtke dobiva se popust od 5 % na ukupnu cijenu, za ČETIRI polaznika na jednom seminaru iz iste tvrtke dobiva se popust od 10 % na ukupnu cijenu, a za više od PET polaznika na jednom seminaru iz iste tvrtke popusti se dogovaraju zasebno.

 

Načini prijave
S pomoću e-prijavnice ili slanjem ispunjene prijavnice (pdf) na faks: 01/ 487 24 87.

 

Odjava seminara

Ako odjavu zaprimimo tri radna dana prije početka seminara, pristojbu vraćamo u cijelosti. Za odjave nakon toga roka zaračunavamo 25 % administrativnih troškova.

U slučaju nedolaska na seminar bez prethodne odjave naplaćujemo punu pristojbu.

 

Dodatne obavijesti

Za sve dodatne obavijesti obratite nam se:
telefonom na broj 01/487 24 85 ili
elektroničkom poštom na adresu seminari@hmd.hr

 

Smještaj / rezervacija hotela

Smještaj u Hotelu „I“ možete rezervirati
telefonom: 01/ 654 24 15
faksom: 01/ 654 29 61
elektroničkom poštom na adresu sales.danijela@hotel-i.hr

Prijava za seminar - Iskustva akreditiranoga laboratorija u mikrobiologiji hrane

 

Verifikacija

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit